» Kategorie

Jak vybrat nejlepší odšťavňovač právě pro Vás

Zákazníci často popisují, že vybrat odšťavňovač je velmi náročné. Ano, může to tak být, vždyť na trhu jsou stovky přístrojů a jak vybrat ten pravý? Už jen to, že jste se rozhodli odšťavňovat, je velmi přínosné. A ať už si koupíte jakýkoli přístroj a začnete pít šťávy, budete se cítit mnohem lépe. Vlastně nemůžete udělat chybu :) Věříme, že tento průvodce pomůže vybrat pro Vás ten nejlepší odšťavňovač.

Jaké ovoce a zeleninu nejčastěji odšťavňuji?

V prvé řadě je dobré vědět, jaké šťávy z kterého ovoce máte nejraději a o kterých víte, že budete využívat nejvíce. Protože odšťavňovač vhodný na kořenovou zeleninu, nemusí být vhodný na měkké ovoce a naopak.

 

Běžné ovoce - jablka, hrušky

Ovoce jako jablka a hrušky jsou častým produktem českých zahrad a mnoho zákazníků se zaměřuje právě na ně. Každý odšťavňovač zpracuje jablka, rozdíly jsou v hustotě / čistotě šťávy a také v tom na jak malé části musíte jablka nakrájet, aby se vešla do plnícího otvoru.

Nejlepší šnekové přístroje mají vstupní otvor velký 7,5 cm a dokáží zpracovat jablka celá bez nutnosti krájení. Většina odstředivých přístrojů zvládá také celá jablka.

Šnekové odšťavňovače vyrábějí hustější šťávu s vyšším obsahem vlákniny. Je důležité odšťavňovat tvrdé plody, z nich je šťáva čistější. Pokud máte měkká, moučnatá či déle skladovaná jablka vzniká hustější šťáva až jablečné pyré. S tímto typem jablek si nejlépe poradí odstředivý odšťavňovač, který ale šťávu více napění vlivem technologie zpracování.

 

Kořenová zelenina - mrkev, řepa, celer

Šnekové odšťavňovače
Největší výtěžnost na kořenovou zeleninu mají šnekové odšťavňovače. Rozdíly v různých typech odšťavňovačů jsou v tom jak má přístroj silný motor, jaké sítko a tvar šneku. To ovlivňuje kolik šťávy ze zeleniny vymačká. U slabších přístrojů cca do 150W musíte přizpůsobit velikost vkládaných surovin. Proto je nutné zeleninu více pokrájet, vkládat postupně a hlídat, aby se odšťavňovač nepřetížil a nezastavil, pak je nutné přístroj rozebrat a suroviny uvolnit. Silnější odšťavňovače nejsou tak náchylné k zastavování.

Odstředivé odšťavňovače
Poradí si s kořenovou zeleninou celkem dobře s mírně horší výtěžností. Výhodou je rychlost, kdy kvalitní odstředivka udělá šťávu z řepy za několik sekund. I zde platí, že menší výkon u kořenové zeleniny bude znát a přístroj bude zpomalovat což se projeví na množství vyprodukované šťávy.

 

Listová zelenina - zelí, řapíkatý celer, špenát, mladá pšenice a bylinky

Celkem bez problémů lze odšťavňovat zelí a kapustu, ty obsahují větší množství šťávy a výkonnější šnekový i odstředivý odšťavňovač to zvládne.

Řapíkatý celer má skvělou osvěžující chuť a obsahuje hodně šťávy, ale má hodně pevnou vlákninu, která ucpává odpad u šnekových vertikálních přístrojů. Proto je nutné celer krájet na kratší kousky, aby se vlákna nenamotala na šnek. Pak to jde v pohodě.

Hůře se odšťavňuje samotný špenát, ten jde velmi špatně v odstředivce a může ji i poškodit. Méně výkonné šnekové přístroje jej zvládají jen v menším množství, případně v kobinaci s mrkví. Horizontální šnekové přístroje jsou na špenát vhodnější než vertikální, ale výtěžnost a čistota šťávy se dost liší přístroj od přístroje.

Bylinky, mladou pšenici a obilné trávy vůbec v odstředivém přístroji nezkoušejte, mohlo by dojít k poškození přístroje. Na tento typ surovin je nejlepší ruční šnekový odšťavňovač nebo dvouhřídelový šnekový lis. Menší množství zvládají v pohodě i výkonnější vertikální šnekové přístroje, ideálně v kombinaci s mrkví.

 

Bobuloviny - rybíz, angrešt, maliny, borůvky, kiwi

Maliny, rybíz, borůvky nebo kiwi jsou především pro odstředivé odšťavňovače naprosto nevhodné, protože výtěžnost je nízká. Rychle ucpou sítko a do odpadu jde velké množství šťávy. Na tyto plody je nejlepší použít vertikální šnekový odšťavňovač, který má stěrku čistící sítko během odšťavňování. Výsledky jsou různé pro různé typy šnekových přístrojů. Dobré ohlasy na bobuloviny má odšťavňovač Kuvings a Juicy Retreats.

 

Šťavnaté tropické ovoce - ananas, mango

S tropickým ovocem jako je ananas nebo mango je to podobně jako s ostatními plody, co mají hodně vlákniny. Protože velmi rychle zanesou síto, nejlepší výsledky dosáhnete pomocí vertikálního šnekového odšťavňovače, který síto neustále čistí v průběhu odšťavňování. Při práci je potřeba vkládat suroviny pomalu a nakrájené na kratší kousky, aby nedošlo k ucpání vývodu na vlákninu.

 

Citrusy - pomeranče, grepy

Obsahují téměř 90% vody, proto se skvěle odšťavňují v libovolném odšťavňovači. Existují i speciální citrusovače, které jsou na tyto plody přímo určeny, ale zvládnou je výborně i odstředivé a šnekové lisy. Protože tento typ ovoce je hodně šťavnatý je dobré použít odšťavňovač s velkým plnícím otvorem, aby jste šťávu neztráceli krájením ovoce na malé kousky.

 

Peckovité plody - broskve, meruňky

Plody s peckami jako jsou především meruňky nebo broskve samy o sobě utvoří spíše kašovitou šťávu a rychle zanášejí sítko, proto je lepší k nim přidat nějaké další ovoce. Pokud však přece jen chcete dělat větší množství šťávy z peckovic, poslouží vám nejlépe vertikální šnekový odšťavňovač. Pecky je samozřejmě nutné z plodů odstranit.

 

Jaké množství budu najednou připravovat?

I toto je důležitým kritériem. Pokud chcete dělat větší množství šťávy najednou (více jak několik litrů najednou) bude lepší zvolit odstředivý odšťavňovač, který šťávu připraví podstatně rychleji, než nízkootáčkové šnekové odšťavňovače. U těch bývá zpravidla omezení 30 minut, kdy musíte odšťavňovač vypnout a nechat jej "odpočinout". Za 30 minut lze na šnekovém přístroji vyrobit až 5 litrů jablečné šťávy, ale to nemusí každému stačit.

 

Čištění a umývání přístroje

Čištění je důležité pokud máte v plánu odšťavňovat často. Lidé, kteří se léčí zeleninovými šťávami pijí šťávy několikrát denně v množství 0,5 až 1,5 litru denně. V tu chvíli je pro Vás čištění přístroje velmi důležité, protože je nutné odšťavňovač umýt po každém použití. Vybírejte proto přístroj, který nebude příliš velký, aby jste ho nemuseli stále uklízet a hlavně ten, který se dobře čistí.

Nejhůře se čistí sítko a platí, že čím větší sítko tím více práce při čištění. Nejmenší sítko mají horizontální šnekové odšťavňovače následované vertikálními šnekovými lisy. Odstředivky s největším sítkem musíte čistit o něco déle. Čisté sítko je nutné pro dobrou výtěžnost, proto se tato část nesmí zanedbávat.

 

A co spotřeba elektrické energie?

Odstředivé odšťavňovače mají vysokootáčkové motory s vyšším výkonem a tím i vyšší spotřebu. Odstředivky jsou rychlé, takže spotřebují více energie za kratší dobu. Motory šnekových odšťavňovačů se otáčejí pomalu a mají nižší spotřebu elektrické energie, ale zase běží déle, takže spotřeba je u obou typů přístrojů srovnatelná.

Co je podstatné je to, že vysoké otáčky motoru kladou velké nároky na kvalitní zpracování ložisek a celkové konstrukce motoru přístroje. Z tohoto hlediska jsou odstředivky náchylnější na opotřebení a případnou poruchu.

 

Na jakém principu odšťavňovače fungují? Jaké jsou klady a zápory?

Odstředivé odšťavňovače mají tu hlavní výhodu, že jsou velmi rychlé a cenově dostupné. Šťávu připravíte během chvilky a pokud vyrábíte šťávu z běžného ovoce mohou Vám vyhovovat.

Nevýhodou je, že šťáva je často napěněná s větším obsahem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání vitamínů. Šťáva obsahuje hodně vzduchu a měla by se spotřebovat co nejdříve kvůli oxidaci. Další nevýhodou je nízká výtěžnost některých surovin. Odstředivé odšťavňovače se také podstatně hůře čistí a zabírají hodně místa. Často zákazníkům vadí také velký hluk, který tyto přístroje produkují.

Šnekové odšťavňovače jsou na čištění méně náročné. Stačí jen opláchnout a sítko vyčistit kartáčkem. Poradí si téměř se všemi surovinami a šťáva z nich má skvělou, plnou chuť a je plná vitaminů, minerálů a enzymů. Většinou umí tyto odšťavňovače díky přidaným sítkům vyrobit například smoothie, ořechové mléko, máslo, nebo zmrzlinu. Mají tedy více funkcí a mohou nahradit mixér.

Nevýhodou je delší doba odšťavňování a vyšší pořizovací cena. U přístrojů s menším otvorem a slabším motorem (do 150W) je nutné suroviny krájet na malé kousky a hlídat přetížení přístroje.

Šnekové přístroje dále dělíme na vertikální šnekové odšťavňovače a horizontální.

Horizontální šnekové odšťavňovače (např. Champion Juicer 2000) mají horizontálně uložený šnek. Suroviny je potřeba pomocí pěchovadla do přístroje tlačit, aby je přístroj zpracoval. Jsou vhodnější na tvrdou zeleninu a listovou zeleninu, kde vynikají vyšší výtěžností a také se díky menšímu sítku dobře umývají. Nejsou příliš vhodné na měkké plody, jablka, citrusy, bobuloviny. Další nevýhodou je jejich velikost a na pracovním stole zabírají poměrně dost místa.

Vertikální šnekové odšťavňovače (např. JR 8000S2, Kuvings B6000) jsou novější verzí šnekových odšťavňovačů, kde je lisovací šnek umístěný vertikálně. Suroviny jsou do přístroje vtahovány šnekem, kterému pomáhá v podávání gravitace, takže není nutné příliš používat pěchovadlo a suroviny stačí vhazovat do otvoru. Tyto přístroje zpracují všechny typy surovin s velmi dobrou výtěžností, proto je zákazníci mají raději. Tím, že šnek je na výšku, nezabírají v kuchyni tolik místa. Čištění je o něco pracnější než u horizontálních přístrojů, ale oproti odstředivým odšťavňovačům je to hračka.

 

Technické parametry odšťavňovače

Technické parametry jsou důležité, ale zdaleka nevypovídají o přístroji vše podstatné. Na různých cenových porovnávačích se dá podle technických parametrů vyhledávat. Pojďme se tedy podívat na běžné parametry a jejich praktický význam.

Výkon odšťavňovače
Považujeme za důležitý parametr, ale je potřeba rozlišovat mezi odstředivými odšťavňovači a šnekovými a porovnávat jednotlivé přístroje stejného typu. Běžné odstředivky mají výkon běžně 700W. Zatím co šnekové přístroje mívají v průměru kolem 150W. To je dáno technologií výroby šťávy a neznamená, že čím větší výkon tím lepší. Kvalitu šťávy ovlivňují další parametry. Takže když budete filtrovat v cenovém porovnávači, tak pod 300W dostanete samé šnekové přístroje a příliš Vám to nepomůže.

Velikost a tvar plnícího otvoru
Z hlediska uživatelského komfortu, má tento parametr velký význam. Parametr v podstatě určuje, kolik času musíme věnovat přípravě surovin. Obecně platí, že šnekové odšťavňovače mají o něco menší vstupní otvor pro suroviny než odstředivé přístroje.

Největší plnící otvor na trhu šnekových odšťavňovačů je v tuto chvíli 75 mm a najdete ho u vertikálních šnekových odšťavňovačů Kuvings a Juicy Retreats.

Velikost nádoby na odpad (vlákninu)
Je typický parametr důležitý pro odstředivé odšťavňovače. Pokud u odstředivky naplníte zásobník vlákniny musíte přerušit odšťavňování, přístroj rozebrat a nádobu vyprázdnit a přístroj zase složit. U šnekového přístroje padá vláknina do samostatné nádoby a její vysypání je otázkou několika sekund. Pro šnekový odšťavňovač je proto tento parametr zcela nedůležitý.

Velikost nádoby na šťávu
Příliš nechápu praktický význam tohoto parametru. Jak u šnekových, tak odstředivých přístrojů vytéká šťáva z přístroje do nádoby. Osobně příliš dodanou plastovou nádobu na šťávu nepoužívám a nechám šťávu vytékat do sklenic, které vyměňuji podle toho co chci a nechci smíchat. Kvalitní šnekové odšťavňovače mají uzávěr odtoku šťávy, takže můžete vyměňovat nádoby na šťávu bez přerušení provozu. Praktický význam tohoto parametru z hlediska uživatelského komfortu je podle nás minimální.

Výrobce neboli značka
Výrobce je ve skutečnosti značka pod jakou se výrobek na trhu prodává. Skutečný výrobce přístroje zůstává často zákazníkovi skrytý. Například americká značka Omega vyrábí své přístroje v továrně v Korei, ve stejné továrně jako značka Hurom, která je vlastněná korejským (skutečným) výrobcem přístroje. Přístroje Omega a Hurom jsou tedy téměř identické až na název a drobné designové odlišnosti. Značka, která je běžně prezentována jako výrobce je tedy obchodní označení výrobku.

Jako parametr výběru je značka/výrobce je důležitá hlavně poskytovaným zákaznickým servisem a případnou nadstandardní délkou záruky.

Je třeba říci, že značky osvědčené u odstředivých odšťavňovačů se pokud je nám známo nezabývají výrobou šnekových přístrojů a naopak. Proto budete marně hledat šnekové odšťavňovače Bosch, případně šnekové odšťavňovače Catler apod. Šnekové přístroje mají své značky, které většinou přicházejí z Asie - kolébky pomalého odšťavňování.

Cena přístroje
Je pro někoho zcela zásadní parametr. Cena určitě hraje roli a jsme toho názoru, že je lepší si koupit odšťavňovač, který si mohu dovolit, než žádný odšťavňovač. Kvalita není vždy spojena s vysokou cenou. V případě odšťavňovače je dobré na cenu příliš nehledět a vybrat si přístroj, který Vám bude vyhovovat z hlediska použití. Pokud chcete začít žít zdravě je potřeba zařadit čerstvé ovocné  a zeleninové šťávy do každodenního jídelníčku. Kvalitní přístroj, který budete používat každý den si na sebe prostě vydělá.

Počet otáček za minutu
Tento parametr u šnekových přístrojů a vyjadřuje "pomalost odšťavňování" - čím pomalejší tím více živin by mělo ve výsledném džusu být. Běžně šnekové přístroje mají mezi 45 až 85 otáčkami za minutu. Dle našeho názoru je to spíše marketingový parametr a bude se těžko hledat rozdíl v obsahu živin přístroje s 45 otáčkami a 65 otáčkami za minutu. Nicméně pomalé odšťavňování považujeme za šetrnější, produktující výživnější džus.

Odstředivky mají tisíce otáček za minutu a vychází to ze způsobu získávání šťávy, některé mají regulaci rychlosti. Tato funkce se hodí pro určité suroviny a může zvýšit množství vyprodukované šťávy. Nevýhodou vysokých otáček je zahřívání džusu, které ničí nutriční látky a vysoký obsah vzduchu, který způsobuje oxidaci a rychlé zkažení šťávy.

 

Pokud si nejste jistí jaký typ odšťavňovače si vybrat kontaktujte nás na telefonu +420 774 835 429 (v provozu v pracovní dny od 9-17 hodin).

 

              

Odkazy

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.