» Kategorie

Proč používat plnospektrální světlo?

Význam denního světla na náš organismus, porucha SAD (tzv. zimní smutek) a proč používat lampy s denním světlem.

Plnospektrální osvětlení funguje jako zdroj denního světla. Denní světlo je pro naše tělo jako voda. Bez něj začíná mít problémy nejen naše psychika, ale také fyziologické funkce našeho organizmu. Vědci přišli na to, že náš organizmus funguje jako jakási fotobuňka a sluneční světlo pak napomáhá lepší funkčnosti organismu a silně ovlivňuje vstřebávání živin.

Je to hlavně proto, že sluneční světlo procházející sítnicí působí na epifýzu (šišinka nebo tzv. „třetí oko“ dle východních učení) v našem mozku a ta tvoří spánkový hormon melatonin. Melatonin se podle množství světla uvolňuje do krevního oběhu a ovlivňuje tak zásadně funkce našeho organizmu.

Denní světlo tedy ovlivňuje nejen psychický stav člověka (deprese, stres, špatná nálada, spánkové poruchy), ale také výrazně ovlivňují například růst u dětí, vstřebávání vápníku potřebného pro zdravý chrup, motoriku, imunitní systém a v neposlední řadě činnost pohlavních žláz, potažmo reprodukční systém. Není to jen zdání, že v zimních měsících lidé často trpí špatnými náladami, depresemi, či sníženým sexuálním apetitem, vědecky se tento syndrom nazývá sezónní afektivní porucha (S.A.D.) a je způsobena nedostatkem denního světla.

Velmi nebezpečný je nedostatek denního světla pro náš zrak. Při špatném osvětlení se naše oči cítí unavené a zhoršuje se také jejich ostrost vidění. Díky nedostatku vitaminu A se celkově zhoršují funkce našeho zraku.

Plnospektrální osvětlení najde využití nejen v domácnostech, ale také ve školách, na pracovištích, v muzeích, ocení je také umělci či v neposlední řadě zoologické stanice, které chtějí zvířatům v zajetí poskytnout co nejpříjemnější pobyt. Již jsou tyto lampy využívány i v lékařských či zubních ordinacích.

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.