» Kategorie

Zelené potraviny a jejich pomoc při hubnutí

Jakým způsobem napomáhají zelené potraviny při snižování váhy?

Nadváha je jedním z největších zdravotních problémů ve vyspělých zemích. Nejde totiž jen o kosmetický problém, ale o významný rizikový faktor řady závažných onemocnění, od potíží pohybového aparátu, přes diabetes až po srdečně cévní choroby a rakovinu.

Zelené potraviny obecně jsou bohaté na živiny, takže tělo při redukční dietě nestrádá, a nemá proto tendenci zpomalovat metabolismus, méně se objevují těžko zvladatelné chutě na určité, většinou vysoce kalorické potraviny a snižuje se i riziko tzv. jo-jo efektu, tedy opětovnému rychlému přibírání na váze po ukončení diety. Důležitý je i vysoký obsah vlákniny obsažený v zelených potravinách, která snižuje vstřebávání kalorií z potravy a podporuje vyprazdňování.


Mladá pšenice

Mladá pšenice, jejíž pšeničné výhonky obsahují vysoké množství lipázy a dalších trávicích enzymů , může při snižování váhy výrazně pomoci. Při nedostatku těchto enzymů, např. v těle extrémně obézních pacientů, nedochází k trávení tuků a ty se pak usazují. Mladá pšenice je doporučována i lidem s problémy zcela opačnými – tedy podváhou a neschopností přibrat, neboť pšeničné výhonky pomáhají relaxovat nervovou soustavu, a především mají schopnost redukovat zahlenění tenkého střeva, které omezuje vstřebávání živin.

 

Zelený ječmen

Zelený ječmen v procesu hubnutí hraje významnou roli. Klíčovým procesem při hubnutí je totiž spalování tuků, čili lipidový metabolismus, a funkce mitochondrií – buněčných organel zodpovědných za hospodaření s energií. Pro obojí je přitom nutný nejen dostatečný přísun vitaminů a minerálů, ale také enzymu cytochrom oxidázy, který je v mitochondriích hojně obsažen. A právě mladý ječmen je velmi dobrým zdrojem této látky. Důležitý je ovšem i příjem daldších enzymů, které jsou ve výhoncích ječmene hojně obsaženy.

Mladý ječmen má zároveň příznivý vliv i na činnost štítné žlázy, která prostřednictvím svých hormonů ovlivňuje energetický metabolismus. Pokud pracuje nedostatečně, organismus spaluje méně energie, což se projeví nejen únavou a dalšími příznaky, ale i přibýváním na váze. Pro větší účinnost je ale výhonky ječmene třeba doplnit vhodným zdrojem jódu, například konzumací mořských řas. Důležitý je i vyvážený obsah živin v mladém ječmeni, díky němuž organismus nestrádá a neomezuje tak rychlost spalování energie. A samozřejmě i vysoký podíl vlákniny, která v žaludku navozuje pocit plnosti a zárovň částečně omezuje vstřebávání kalorií z potravy.

 

Spirulina

I spirulina patří mezi nejúčinnější přírodní prostředky na podporu hubnutí. Významnou roli v tom hraje fakt, že je koncentrovaným zdrojem aminokyselin a sacharidů, které se rychle vstřebávají do krevního řečiště. Náš mozek, konkrétně jeho část jménem hypothalamus, totiž vysílá signály hladu právě v okamžiku, kdy v krvi poklesne hladiny cukrů a aminokyselin. Tím, že spirulina pomáhá udržovat stálé koncentrace obou těchto látek, mozek nezačne signalizovat hlad ani v okamžiku, kdy je žaludek zcela prázdný – je prostě přesvědčen, že je tělo nasycené.

Důležitou roli v procesu hubnutí samozřejmě hraje i fakt, že spirulina obsahuje vyváženou kombinace většiny živin, které organismus potřebuje ke svému fungování. Právě nedostatek některých nutrientů totiž často způsobuje „vlčí hlad“ a tím podporuje vznik obezity. Navíc, pokud tělo při dietě nestrádá nedostatkem živin, nemá tendeci najíždět na „úsporný režim“ (tedy zpomalovat metabolismus), což snižuje pravděpodobnost jo-jo efektu, čili rychlého přibírání na váze po ukončení redukční kúry. Díky souhře těchto faktorů tedy spirulina významně ovlivňuje chuť k jídlu, zvláště pak na sladké, což je při hubnutí obzvláště důležité – a zkušeností dietologů i jejich pacientů to potvrzují. Výzkum z roku 1986 například zjistil výrazný úbytek váhy u obézních pacientů po čtyřech týdnech konzumace této řasy. I když samozřejmě platí, že samotné užívání jakéhokoliv přípravku nestačí. Pro úspěšnou redukci váhy je totiž vždy zapotřebí v první řadě upravit rovnováhu mezi enegetickým příjmem a výdejem.

 

Chlorela

Chlorela sice nepatří mezi typické prostředky podporující hubnutí, i ona má však v tomto směru pozitivní efekt. Díky vyváženému poměru živin například redukuje výskyt „vlčího hladu“. Tím, že zvyšuje odolnost těla vůči stresu, zase pomáhá osobám, které právě zvýšenou psychickou zátěž řeší přejídáním. Příznivou roli hraje i vysoký obsah vlákniny.

 

Mohlo by vás zajímat:

Kompletní nabídka zelených potravin

Kdy je vhodné užívat zelený ječmen?

Věčný spor u zelených potravin: odšťavňovat nebo sušit?

Článek o zelených potravinách a jejich vlivu na prevenci rakoviny

Zelené potraviny a jejich příznivý vliv na trávení

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.