» Kategorie

Recenze odšťavňovače Juicy Retreats JR 8000S

  • Odšťavňuje dobře i listovou zeleninu jako například rukolu nebo špenát.
  • Červená řepa a mrkev. Zde vidíte zbytek, který zůstane po odšťavnění mrkve a řepy.
  • Kompletní přístroj
  • vláknina z přístroje JR 8000S

Recenze k oblíbenému vertikálnímu šnekovému odšťavňovači JR 8000S od britské značky Juicy Retreats.

 

JR 8000S patří do rodiny vertikálních šnekových odšťavňovačů. Tato konstrukce je u zákazníků oblíbená hlavně z důvodu, že je přístroj univerzálně použitelný na různé druhy ovoce i zeleniny a to jak kořenové tak listové. Na stole nezabírá moc místa a má na rozdíl od odstředivých přístrojů tichý chod.

JR 8000S se od běžných šnekových odšťavňovačů liší zejména velkým plnícím otvorem, který pojme i větší kusy ovoce a zeleniny a také výkonějším motorem. Výkon motoru oceníte hlavně u tvrdé kořenové zeleniny, kdy nedochází k přetížení a zastavování přístroje.

Obsah dodávky JR 8000S

V balení najdete samotný odšťavňovač, kartáček na čištění, manuál v českém jazyce a také dvě přídavná sítka na výrobu mražených dezertů a smoothie. U přístroje JR 8000S jsou již součástí základní výbavy, ale u jiných značek jsou další sítka běžně za příplatek.

Přístroj se skládá ze základny se silným 250W motorem, která má protiskluzové nožičky a na pracovním stole dobře sedí. Další součásti jsou odšťavňovací mísa, rotační stěrka, sítka (odšťavňovací, na smoothie a na zmrzlinu), lisovací šnek, víko s plnícím otvorem a pěchovadlo. Dodává se také s dvěma 1 litrovými nádobami – na šťávu a vlákninu. Nechybí ani speciální čistící kartáček rozměrově uzpůsobený velikosti odšťavňovacího sítka.

Sestavení odšťavňovače

Přístroj se sestavuje podle návodu celkem jednoduše. Podle toho co chcete zrovna dělat zvolíte jedno ze tří sítek: oranžové - odšťavňování, stříbrné - výroba smoothie, průhledné - zmrzlinové dezerty a ořechová másla.

Na základnu nasazujete postupně 4 díly - což je u tohoto typu odšťavňovačů průměr. Na jednotlivých součástech jsou umístěny tečky, které pomáhají v orientaci při sestavení přístroje. Součásti do sebe zapadají lehce a platí, že vždy zarovnáte tečku na tečku a vše hezky zaklapne na své místo. V návodu je postup přehledně popsaný a po pár sestaveních již nebudete nic řešit.

Odšťavňování jablek

Jablka jsou asi u nás nejoblíbenější surovinou na odšťavňování a proto jsme začali náš test jablky.

Jablka není potřeba nijak zvlášť připravovat. Stačí je umýt a odebrat stopku.

Nejlépe přístroj odšťavňoval tvrdá jablka odrůdy Granny Smith nebo jim podobná. Čím měkčí jablka jsme použili tím více vlákniny bylo ve výsledné šťávě. Při použití měkkých letních nebo déle uskladněných jablek vznikne jablečné pyré. Proto pokud chcete čistější šťávu odšťavňujte podzimní tvrdé odrůdy jablek ze kterých získáte nejvíce šťávy a téměř suchý odpad.

Velkou výhodou JR 8000S při odšťavňování jablek je velký plnící otvor 7,5 cm. Středně velká jablka se do něj vejdou celá. Pokud jsou jablka větší stačí je rozpůlit a zatlačit je přes pojistku ve tvaru nože dovnitř přístroje. Není potřeba jablka zbavovat jadřince nebo semínek, ty přístrojem projdou jen mírně slisovaná.

Výsledek: Nadprůměrná výtěžnost u tvrdých jablek se středním obsahem vlákniny.



Plody s malými semínky - rybíz, maliny, angrešt, hroznové víno

Hroznovné víno má lahodnou sladkou šťávu a jde v přístroji zcela bezproblémově odšťavňovat. Rybíz, maliny nebo angrešt je pro mnohé přístroje velký problém zvlášť ve větším množství a to díky drobným pecičkám, které zacpou sítko a sníží výtěžnost.

V testu jsme zkoušeli půl kila, rybízu a půl kila angreštu. JR 8000S vyprodukoval hustou šťávu s konzistentním výsledkem na začátku i v průběhu testování. Nedocházelo k ucpávání sítka ani po delším odšťavňování. Uvnitř přístroje rotuje stěrka, která neustále čisttí sítko, aby se neucpávalo. Proto si přístroj lehce poradí i s komplikovaným odšťavňováním rybízu, angreštu nebo malin.

Výsledek: velká výtěžnost - produkuje hustou šťávu

Odšťavňování kořenové zeleniny - červené řepy, mrkve

Oblíbenou surovinou k výrobě léčivé šťávy je červená řepa, která dá zabrat lecjakému odšťavňovači. Běžně je nutné řepu krájet na malé kousky a hlídat přetížení přístroje. Podívejme se jak si s řepou poradil JR 8000S.

Příprava: řepu stačí pořádně umýt, není nutné slupku loupat. Pokud máte řepu i s listy můžete je také odšťavnit společně s řepou. Doporučujeme řepu krájet na dvou až pěti centimetrové plátky nebo měsíčky. Nať je vhodné zkrátit asi na 5-8 cm dlouhé kusy, aby ucpávala otvor pro vlákninu svými dlouhými a tuhými vlákny. Přístroj zvládá zpracovat i větší kusy řepy, ale větší námaha negativně ovliňuje životnost součástí.

Řepu vkládejte postupně po jednotlivých kusech. Tvrdost řepy způsobuje hlasitější zvuky vznikající třením řepy o stěny sítka. To je zcela normální jev. Čím menší kusy řepy jsou v přístroji tím je zvuk méně intenzivní. Zvuk lze také snížit prokládáním řepy kousky jablka, které zvláční stěny sítka a řepa se pak rovnoměrně posunuje.

Výsledná šťáva obsahuje menší množství vlákniny, které lze odfiltrovat sítkem. Pro naprosto čistou šťávu bez vlákniny doporučujeme nalít šťávu do odšťavňovače ještě jednou a nechat ji projít znovu, což zabere jen pár vteřin. Nezapomeňte však prvně zavřít chytrý uzávěr na odšťavňovací míse, aby vám šťáva nevytekla ven.

Pro nejlepší výsledky je také důležité použít řepu tvrdou, nikoliv změklou - gumovou, protože potom je šťáva hodně vláknitá.

To samé platí pro mrkev jen s tím, že výrobce doporučuje mrkve silnější než 3cm podélně rozříznout a zkrátit na cca 10 cm kousky. Tím že mrkev není tak tvrdá jako řepa obejde se proces odšťavňování bez výraznějších zvukových efektů.

Kvůli zatížení přístroje doporučujeme nepřekračovat množství 1 Kg řepy nebo 1,5 Kg mrkve na jedno odšťavňování.

Výsledek: nadprůměrná výtěžnost s menším obsahem vlákniny

Citrusy

Další z oblíbených a u šťáv obvyklých surovin jsou citrusové plody, zejména pomeranče a grepy. Ty je samozřejmě nutné předem zbavit kúry a s ohledem na velikost překrojit. JR 8000S produkuje lahodnou plnou šťávu, krásně zbarvenou. Jemné kousky vlákniny lze buď nechat ve šťávě nebo nalít šťávu do přístroje znovu a nechat přefiltrovat.

Odpad sice leze více vlhký než u předchozích surovin, ale není problém zbytky znovu do odšťavňovače nasypat a nechat projít procesem ještě jednou.

Výsledek: velká výtěžnost, plná chuť

Zelené listy a bylinky - špenát, kopr, řeřicha, rukola

Velkým oříškem pro odšťavňovače obecně je listová zelenina a byliny. V tomto případě je běžný odšťavňovač naprosto nevhodný. Podívejme se jak si JR 8000S poradil se špenátem.

Špenát je vyhledávanou surovinou pro zelené džusy. Obsahuje velké množství minerálů a vitamínů. Vertikální šnekový odšťavňovač není konstrukčně nevhodnější pro tento typ suroviny. Pro samostatné odšťavňování listů a bylin jsou lepší horizontální šnekové odšťavňovače jako např. Oscar DA-1200. V tomto srovnávacím testu jsme zkusili porovnat výsledky z 0.5 Kg špenátu.

Zatímco u mrkve byly výsledky z obou přístrojů téměř totožné při odšťavňování samotného špenátu JR 8000S vyprodukoval asi o 20% šťávy méně než DA-1200. Štáva z přístroje JR 8000S byla také více napěněná.

Proto jsme udělali ještě další test kdy jsme zároveň odšťavňovali mrkev a špenát. Na pár listů špenátu jsme přihazovali vždy kousek mrkve. A Výsledek? Dostali jsme o 5% méně šťávy než z horizontálního odšťavňovače DA-1200. Ve výsledku jsme s JR 8000S na velmi dobré výtěžnosti než přístroj, který je specializovaný na listovou a kořenovou zeleninu.

Výsledek: nadprůměrná výtěžnost v kombinaci s kořenovou zeleninou

Vláknité ovoce a zelenina - ananas, řapíkatý celer, zelí kapusta

Testovaný přístroj, při dodržení správného postupu, nemá žádný problém s vláknitou zeleninou a ovocem. Pevná vláknina má tendenci ucpávat výstup vlákniny pod odšťavňovací miskou a tím snižovat kvalitu produkované šťávy. Tento problém lze jednoduše eliminovat tím, že silné vláknité stonky nakrájíte na 5-10 cm dlouhé kousky, které postupně vkládáte do přístroje.

Také je vhodné prokládat tento typ suroviny s kořenovou zeleninou nebo jablky, aby vláknina vycházela z přístroje plynuleji.

Výsledek: výborná výtěžnost s malým obsahem vlákniny

Umývání přístroje

Mytí přístroje je často jedním z důležitých faktorů při výběru odšťavňovače. Snadné umývání znamená, že budete přístroj rádi a často využívat. Zdlouhavé umývání způsobí, že přístroj skončí někde ve skříni a vy se připravíte o blaho z čestvých ovocných a zeleninových šťáv. Jak je na tom JR 8000S ?

Přístroj je vybaven uzávěrem odtoku šťávy. Tato jednoduchá věc výrazně usnadní umývání. Do přístroje totiž můžete nalít cca půl litru vody a nechat několik minut pracovat. Usazená vláknina se uvolní ze sítka a následné čištění je výrazně snažší.

Přístroj rozeberete několika pohyby na 4 součásti, které stačí opláchnout proudem vlažné vody. Není potřeba používat saponát ani nedoporučujeme umývání v myčce, které snižuje životnost plastů a silikonových těsnění.

Zvláštní pozornost je potřeba věnovat sítku, které je nutné vyčistit pomocí přiloženého kartáčku. Jde to celkem snadno bez větší námahy, jen se to musí udělat pečlivě. Čisté sítko totiž znamená vyšší výtěžnost.

Další část, které je potřeba se více věnovat je odšťavňovací mísa s vývodem vlákniny. Ve vývodu po ukončení práce zůstane zbytek vlákniny, který můžete vyškrábnout druhým koncem kartáčku. Ten má pro tento účel na konci praktický háček. Pak je potřeba vytáhnout silikonový špunt pod miskou, který uzavírá vývod a vypláchnout zbylé nečistoty. Často od zákazníků slyšíme že se tato část špatně myje, to proto, že zapomenou vytáhnout silikonový špunt.

Při troše cviku budete schopni umýt celý přístroj za 3 minuty.

Výsledek: oplachování v čisté, vlažné vodě za 3 minuty

 

Záruční a pozáruční servis

Záruka je důležitou vobou při investici do odšťavňovače. Na přístroj JR 8000S poskytuje výrobce prodlouženou záruku 5 let na motorovou základnu a 2 roky na plastové díly. Součásti přístroje jsou k dispozici k dokoupení i po skončení standarní záruky.

Na trhu jsou přístroje, které poskytují i delší záruku, která je však vykoupena výrazně vyšší cenou. U přístroje JR 8000S tedy hodnotíme kladně prodloužení záruky za udržení rozumné ceny přístroje. Také nabídka a ceny náhradních dílů jsou příznivou vyhlídkou pro dlouholeté používání.

Výsledek: Prodloužená záruka za rozumnou cenu

Shrnutí

Šnekový odšťavňovač JR 8000S od značky Juicy Retreats v testu prokázal velmi dobré výsledky při použití různých surovin. Výkon a velký plnící otvor výrazně usnadňují a zrychlují práci s přístrojem. Uspokojí požadavky nespecializovaného uživatele, který chce odšťavňovat jak ovoce tak zeleninu. Cena i záruka je odpovídající typu a kvalitě přístroje.

 

Odkazy

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.