» Kategorie

Zelené potraviny a jejich vliv na prevenci rakoviny

Jak může mladý ječmen, pšenice, chlorela nebo spirulina ovlivnit organismus a jakou roli může sehrát při prevenci rakoviny.

Nelze samozřejmě říci, že by zelené potraviny byly samy o sobě stoprocentně fungujícím prostředkem prevence této choroby. Na vzniku nádorových onemocnění se totiž podílí celá řada faktorů – od stresu a narušené psychiky, přes znečištěné prostředí a nevhodnou stravu, až po genetické dispozice – a úspěšná prevence znamená vyvarovat se většiny těchto rizik.

Jisté ovšem je, že zelené potraviny obsahují řadu látek s protirakovinným účinkem, pomáhají detoxikovat karcinogeny z těla, mají pozitivní vliv na imunitu a díky antioxidačnímu působení pomáhají chránit DNA buněk před poničením volnými radikály. Důležitou roli hraje i vysoký obsah vlákniny, která je doporučovanou součástí prevence nádorů tlustého střeva.

 

Mladá pšenice

Například mladá pšenice má schopnost zmírňovat nepříjemné vedlejší účinky nádorové léčby, jako je nevolnost, únava a snížená imunita. A to rozhodně není málo. Mladá pšenice obsahuje rostlinné hormony, které v laboratorních testech prokázaly schopnost ničit rakovinné buňky. V pšeničných výhoncích najdeme i laetril, nepříliš známý vitamin B17, který vykazuje schopnost ničit rakovinné buňky, aniž by přitom poškodil ty zdravé. Často citovaná teorie o protirakovinném působení zelené pšenice se opírá o poznatky laureáta Nobelovy ceny, lékaře Otto Wartburga. Ten totiž prokázal, že rakovinné buňky velice dobře prospívají v prostředí chudém na kyslík. Pokud jsou tedy tkáně a orgány dostatečně zásobovány krví a kyslíkem, je riziko vzniku zhoubného bujení o poznání nižší.

Mladá pšenice má díky obsahu chlorofylu, železa a dalších živin výrazně pozitivní vliv na krvetvorbu a schopnost krve přenášet kyslík. Pokud tedy její konzumaci spojíme se správnou technikou dýchání, dostatkem pohybu, který stimuluje krevní oběh, a úpravou jídelníčku (vysoký příjem tuků ve stravě například připravuje tělo až o 25% využitelného kyslíku), uděláme pro svoji ochranu před rakovinou opravdu hodně.

Další výzkumy naznačují, že enzymy v mladé pšenici mají výrazný antimutagenní potenciál, což znamená, že přispívají k ochraně buněk před mutacemi, které mohou vést k rozvoji rakovinného bujení. Dr. Judy Ford, genetička, která přes 30 let pracuje ve výzkumu rakovinného bujení, zase tvrdí, že v prevenci rakoviny hraje významnou roli kyselina listová a vitamin B12. Ty totiž podporují schopnost buněk opravovat poničený genetický materiál a navíc pomáhají v krvi redukovat hladinu metabolického produktu jménem homocystein, který se významnou měrou podílí na vzniku srdečně cévních onemocnění.

Mladá pšenice je přitom zdrojem jak kyseliny listové, tak i vitaminu B12. Odborníci se shodují, že za nárůstem výskytu někerých typů rakoviny v posledních desetiletích stojí především dva faktory: strava chudá na živiny, a zvýšené množství toxinů z potravy, vody, ovzduší a předmětů denní pořeby. První faktor přitom negativně ovlivňuje schopnost těla bránit se proti rakovinným procesům, druhý pak může přímo způsobovat změny genetického materiálu buněk našeho těla.

 

Mladý ječmen

Studie protirakovinných účinků mladého ječmene obsahují poznatky o tom, že enzymy obsažené v mladém ječmeni dokáží neutralizovat látky označované jako Try-P1 a Try-P2. Ty se vyskytují v opékaném mase a rybách a jsou až 20x více karcinogenní a mutagenní, než škodliviny obsažené v tabákovém kouři.

Zelený ječmen dále obsahuje enzym peroxidáza který dokáže neutralizovat toxický efekt látky jménem BHT obsažené v mléce a tepelně upravovaném mase. Zelený ječmen doporučován také jako prvek prevence v obraně těla před zhoubným bujením a hraje kladnou roli i v lepším snášení chemoterapie a radioterapie.

Biolog Jasuo Hotta z univerzity v Jižní Karolině pro změnu zkoumal opravný efekt mladého ječmene na poničenou DNA, což je schopnost v ochraně před rakovinou obzvláště důležitá. Když aplikoval mladý ječmen do buněk se zničenou DNA, byly schopny samy opravit svá poškození dvakrát rychleji než skupina konrolních buněk odkázaných pouze na vlastní opravné mechanismy. Mladý ječmen také obsahuje mimořádně vysoké množství mukopolysacharidů, které přímo ovlivňují schopnost imunitních buněk bojovat s rakovinou. Dr. Allan L. Goldstein z univerzity ve Washingtonu zase prokázal schopnost mladých listů ječmene zpomalovat růst nádorových buněk prostaty.

 

Spirulina

Také spirulina může hrát podstatnou roli v prevenci nádorových onemocnění . Zde jsou výsledky některých z nich: Ve studii z roku 2002 byla například spirulina podávána mužům mezi 40 a 65 lety. Po čtyřech týdnech byl u poloviny z nich zaznamenán výrazný nárůst počtu imunitních buněk, které jsou zodpovědné za obranu proti zhoubným nádorům. Výzkumy indických vědců zase prokázaly, že zvířata krmená přídavkem spiruliny lépe bojují s rakovinou. Také leukoplakie, stav, z něhož se často vyvíjí rakovina ústní dutiny, reaguje na užívání spiruliny velmi dobře. Indičtí vědci zjistili, že tyto bělavé skvrny, které se často vyskytují u kuřáků a osob žvýkajících tabák, mohou být kompletně potlačeny či zmírněny užíváním 1 g spiruliny denně. Více než polovina sledovaných mužů byla navíc zcela bez příznaků leukoplakie i rok po skončení užívání spiruliny.

Výzkumy čínských vědců z let 1988-91 zase prokázaly protirakovinné působení polysacharidů obsažených ve spirulině. Ty totiž podporují opravy DNA buněk poničených např. radiací, a zároveň potlačují rozmnožování buněk některých typů nádorů. Spirulina rovněž pomáhá zlepšit funkce imunitního systému po chemoterapii a radiotrapii a celkově zlepšit toleranci léčby.

 

Chlorela

Chlorela zase díky podpoře imunity a dalším příznivým vlastnostem však může hrát určitou roli nejen v prevenci rakoviny, ale i v podpoře její léčby. Kromě toho je schopna organismu pomoci vyrovnat se s nepříjemnými vedlejšími efekty. Naše tělo je za normálních okolností obdařeno výkonným imunitním systémem, který je schopen potencionální rakovinné buňky rozpoznat a zničit (na těchto procesech se podílejí především tzv. makrofágy a T-buňky). Pokud je ale oslabeno, ať už v důsledku stresu, škodlivin z potravy a ovzduší, špatné výživy či zvýšeného množství škodlivých volných radikálů, obranné procesy fungují hůře a riziko vzniku rakoviny stoupá. Právě chlorela je přitom schopna tyto přirozené mechanismy těla výrazně posílit.

Řada výzkumů na toto téma proběhla zejména v Japonsku, kde na chlorelu zaměřili vědci pozornost již v době po výbuchu atomových bomb v Hirošimě a Nakasaki. Postupně například zjistili, že chlorela stimuluje v těle produkci interferonu - imunitního faktoru, který ukazuje schopnost těla bojovat s rakovinou. Kromě toho také zvyšuje aktivitu makrofágů a T-buněk. Laboratorní studie navíc naznačují, že obsažené glykoproteiny mají přímý protinádorový účinek.

Studie provedená na Medical College ve Virginii zase ověřovala účinky chlorely přímo na lidských dobrovolnících. Pacienti, kteří trpěli rozvinutou fází velmi agresivního a většinou smrtelného typu nádoru mozku, dostávali vedle běžné léčby také 20 g chlorely denně. Ačkoliv u žádného z nich nedošlo k vyléčení (to je možné jen tehdy, je-li léčba zahájena ve velmi časném stádiu nemoci), bylo u všech zaznamenáno výrazné zvýšení imunity. Ta je přitom za normálních okolností protinádorovou léčbou potlačena, takže výrazně narůstá riziko infekcí. Pacienti užívající chlorelu však ve srovnání s kontrolní skupinou trpěli virózami a respiračními infekcemi mnohem méně a také se celkově cítili silnější. Vláknina z buněčných stěn chlorely je navíc velmi důležitou součástí prevence vzniku nádorů tlustého střeva, které jsou druhým nejčastějším typem rakoviny.

 

Mohlo by vás zajímat:

Kompletní nabídka zelených potravin

Jak působí zelené potraviny při hubnutí?

Kdy je vhodné užívat zelený ječmen?

Věčný spor u zelených potravin: odšťavňovat nebo sušit?

Zelené potraviny a jejich příznivý vliv na trávení

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.