» Kategorie

5 receptů na ranní zeleninové šťávy

Potřebujete ráno nakopnout, ale nechcete hned po otevření oka do sebe lít kávu? Tady máte pár receptů, které jsou opravdové životabudiče. Máme vyzkoušeno!

Už měsíc se opravdu držíme a ráno odšťavňujeme. Složení, odšťavnění včetně opláchnutí přístroje a přípravy surovin nikdy netrvá dýl než 10 minut. A musím říct, že to je opravdu skvělý pocit. A protože manžel nemá rád ovoce (to bych ponechala bez komentáře) zkouším každý den vymýšlet trošku jiné kombinace zeleninových šťáv. A protože jsme si na to absolutně navykli, podělím se s vámi o pár kombinací, které nás teď nejvíc baví. Popravdě si teď nejvíc ujíždíme na bílé ředkvi, ale ta samotná opravdu moc pitelná není. 

V hlavní roli okurka

Ingredience:

1 okurka

2 - 3 řapíky celeru

asi 10 cm bílé ředkve

1 jablko

Ta okurka! Hlavně ta je jako elixír. Je osvěžující, má v sobě hodně vody, ale i vitaminů. Navíc má nulový glykemický index, takže ji můžou i cukrovkáři a je vhodná při snižování hmotnosti. Prostě zázrak. Ředkev dá šťávě říz a jablko celou šťávu hezky zjemní, aby nebyla tak agresivní. Přítomnost celeru není bezpodmínečně nutná, pokud ho nemáte rádi, nicméně působí výborně na trávící trakt a díky obsaženým éterickým olejům pomáhá chránit před viry a bakteriemi. Mimo jiné samozřejmě.

Postup přípravy

Zeleninu očistěte kartáčkem. V případě bio zeleniny stačí opravdu zlehka. Vše nakrájejte na větší kusy. Jen aby propadly plnicím otvorem odšťavňovače. Vkládejte střídavě zeleninu a jablko tak, aby ředkev byla nakonec.

 

Košťál do koše nepatří

Ingredience:

1 okurka

1 jablko

1/2 brokolice /hlavně košťál/

košťál z květáku a pár růžiček

asi 5 cm bílé ředkve /volitelné/

 

Další variace je opět s podobným základem, tentokrát jsme ale přidali trošku košťálové zeleniny. Málokdy se nám totiž povede spotřebovat celý květák, tak jsme se ho naučili dávat do šťáv a teda není to vůbec špatné. Nejlepší je ale na brokolici a květáku samotný košťál, v tom je nejvíc vitaminů.

Tipy

Doporučujeme prvně odšťavnit právě květák a brokolici - odpad, který vyjde ven je stále plný například bílkovin, kterých je brokolice plná a to lze krásně použít do polévky nebo placiček.

Pokud je na vás šťáva moc ostrá, klidně použijte ještě jedno jablko, nebo třeba sladkou mrkev.

 

Něco co i zasytí

Ingredience:

2-3 menší řepy

3-4 mrkve

1 jablko

3-4 řapíky celeru

Tahle šťáva je malinko sladší, ale velmi chutná. Celer jí dodá šmrnc zeleninové šťávy. Vzhledem k tomu, že použité suroviny jsou plné vlákniny, pronikne vláknina v menším množství i do šťávy, tak je šťáva spíše sytější než osvěžující ve srovnání s předchozími šťávami. Nicméně, je to lahůdka!

Tip

Pokud chcete čistější šťávu s co nejméně vlákniny, dejte si na skleničku jemné sítko, přes které šťávu ještě přecedíte.

Řepu nemusíte loupat, stačí pořádně vydrbat kartáčkem.

 

"Supercloumák"

Ingredience:

1 větší kus bílé ředkve

1/2 okurky

kus hlávkového zelí

1-2 řapíky celeru /volitelné/

1 - 2 jablka

1-2 mrkve

Tohle je opravdu síla! Šťáva pro ty, co mají rádi štiplavou ředkev. I když bílá samozřejmě nemá takové grády jako červená, ale umí postavit na nohy! Nebojte, že by vám šťáva zaútočila na žaludek. O to se postará jablko s mrkví. Můžete samozřejmě dát ředkve méně a více jablka. Podle chuti a nálady.

 

Kedlubna má taky šťávu

Ingredience:

4-5 mrkví

1 kedlubna

3-4 řapíky celeru

1 jablko

kousek bílé ředkve /volitelně/

Poslední recept je o hodně mrkve, ale také o tom, že se dá odšťavnit v podstatě každá zelenina. Když mi docházely kombinace, tak jsem si uvědomila, že nemusím používat stále stejné konvenční suroviny. Ale třeba taková kedlubna je do šťávy vynikající! 

Tipy na závěr

Při této jarní očistě jsem zjistila, že šťáva snese opravdu hodně. Třeba ty krásné šťavnaté listy květáku, které jinak vyhodíme, veškerou zeleninu, kterou nestíháme spotřebovat, ale například i různé lístky byť jen pár - třeba špenátu apod. můžete klidně do šťávy přihodit. 

Na závěr bych dodala, že opravdu doporučuji ten skvělý pocit, když se vám toto daří dodržovat pravidelně. Stačí najet na ten rituál. Byť alespoň jednou denně! 

Držím palce!

 

 

 

 

 

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.