» Kategorie

Chřestová sezóna

V květnu je ideální čas zařadit do jídelníčku chřest. Zatím nejsme tolik zvyklí jej používat a neumíme si s jeho zpracováním poradit. Koukněte na pár rad a tipů jak s touto vitamíny nadupanou plodinou naložit.

Květen je doba, kdy má chřest největší sílu. Není dobrý jen chuťově, ale je i velice zdravý. Chřest je známý pro svoje močopudné účinky a proto se tělo snadněji zbavuje toxinů, také navíc zmírňuje artritidu a revmatismus. Má uklidňující účinek, zmírňuje bušení srdce, reguluje krevní tlak a navíc působí výborně při pálení žáhy.

 

Jak ale chřest zpracovat?

Zelený chřest není třeba loupat, pouze pokud je starší a tvrdší. Bílý chřest, se pak loupe od hlavičky.

 

Můžeme jej podávat jako přílohu k jídlům i právě jen tak s přílohou. Výborné je přidat chřest i do salátu. Například uvařit ve vodní lázni s kořením, či kapkou bílého vína. Aby však následně pěkně křupal, musíte ho po vyjmutí z vroucí vody rychle zchladit. Pokud se vám tato úrpava zdá příliš zdravá, můžete jej ještě orestovat například na másle – pozor, ale nezchlazovat!

Chřest je výborný i marinovaný udělaný například na grilu.

Pokud však chcete využít maximální síly chřestu, tak nejzdravější je v syrové formě. Chřoupat ho jen tak, ale není ani moc lahodné a ani moc lehce stravitelné. Můžete tedy zkusit použít chřest například do šťáv nebo ovocných koktejlů.

 

Pálí vás žáha?

Věděli jste, že chřest se doporučuje užívat pri pálení žáhy, zažívacích potížích nebo nevolnosti? Vyzkoušejte tento vynikající koktejl!

Ingredience:

2 jablka

2 kiwi

6 tyčinek chřestu

1/2 oloupané limety

Kombinace šťávy z chřestu a jablka je ideální nejen pro úpravu zažívání, ale také pomáhá při pálení žáhy, což je v současnosti běžným problémem. Chřest v kombinaci s jablkem je při zažívacích potížích ideální kombinace. Díky kiwi získá šťáva vynikající sladkou chuť a spoustu vitaminu C a antioxidantů.

Postup přípravy

Prvně vložte do šnekového odšťavňovače jablka, pak kiwi a následně přidejte limetu. Nakonec vkládejte tyčinky chřestu, aby se docílilo maximální výtěžnosti.

 

Zkuste také skvělou detoxikační šťávu s chřestem

Právě na jaře je nejlepší udělat si tuto extrazdravou detoxikační šťávu.

Ingredience:

1 zelené jablko

2 velké tyčinky řapíkatého celeru

1 velká hrst špenátu

1/2 okurky

5 tyčinek chřestu

Je květen a to je právě období, kdy má chřest největší sílu. Chřest je známý pro svoje močopudné účinky a proto se tělo snadněji zbavuje toxinů. Chřest také navíc zmírňuje artritidu a revmatismus. Šťáva má celkově uklidňující účinek. Zmírňuje bušení srdce, reguluje krevní tlak a navíc působí výborně při pálení žáhy.

Postup přípravy

Řapíkatý celer nakrájejte asi na 5 cm dlouhé kousky, chřest zbavte tvrdých částí, okurku můžete nechat i se slupkou a jablko taktéž. Vkládejte postupně všechny ingredience, ale jako poslední vložte jablko, které krásně setře případné zbytky ingrediencí z vašeho šnekového odšťavňovače.

 

 

 

 

 

 

 

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.