» Kategorie

Co je fototerapie

Co Vám může přinést fototerapie, neboli léčba jasným světlem v každodenním životě? Trávíte většinu času uvnitř budov a ještě ve špatně osvětlených místnostech? Trpíte na špatné nálady, nedostatek energie a špatně spíte? Fototerapie může vyřešit Vaše obtíže.

Definice Fototerapie

Fototerapie, nebo také terapie jasným světlem (Bright Light Therapy, Photo Therapy) je vědeckou medicínou uznávaná metoda léčby, která se používá na léčení špatných nálad, zimního smutku, depresí a poruch spánku. Fototerapii lze také použít na léčbu Jet Lag, což jsou obtíže spojené s přesunem do jiného časového pásma. Vědecko-lékařskou definici fototerapie najdete ve wikipedii.

Fototerapie je využívána klinickými psychology a nejsou u ní známé kontraindikace, neboli vedlejší účinky.

Principem léčby je dívání se do plnospektrálního simulátoru slunce (lampy) po určenou dobu a z určené vzálenosti. Jde o to, aby na sítnici pacienta dopadalo světlo co nejvíce podobné dennímu světlu a o velké intenzitě, které má simulovat příjem světla za slunečného dne.

Množství světla za různých světelných podmínek

- Slunečný den 100 000 lux
- Fototerapie 2 500 lx až 10 000 lux
- Dobře osvětlená kancelář 400 lux
- Běžné osvětlení v domácnostech 50 lux

Na podzim a v zimě trávíme velkou část dne doma při umělém osvětlení. Za běžných okolností je intenzita světla přibližně 50 až 100 lux, což je jedna tisícina množství přijímaného za slunečného letního dne. Navíc osvětlení v budovách většinou neobsahuje celospektrální zdroje světla, tj. osvětlení, které má vyvážené spektrum vlnových délek a je podobné dennímu světlu. Tím se deficit denního světla ještě více prohlubuje.

Jaké jsou příznaky nedostatku světla?

Na podzim a v během zimy, se mnoho lidí cítí unaveni a mají méně energie. Nedostatek denního světla může také vést k poruchám spánku. Někteří lidé reagují zvýšenou chutí k jídlu, která způsobuje přibírání na váze. U někoho se může dokonce vytvořit deprese. Tyto příznaky jsou přirozenou reakcí těla přizpůsobit se měnícím se podmínkám, kratších dnů a menšího množství denního světla. Tento jev je nazýván SAD (Seasonal Affective Disorder) nebo zimní deprese. Lehčí formou SAD (zimního smutku) trpí velké množství lidí.

S použitím fototerapie se můžete cítit plni energie po celý rok

V současnosti je od nás očekáváno, že budeme plnit své povinosti efektivně po celý rok. Zimní spánek si na rozdíl od našich předků nemůžeme dovolit. Proto je pro mnoho lidí fototerapie účinným nástrojem jak si zvýšit přísun energie a cítit se skvěle i během zimy.

Zkušenosti uživatelů potvrzují, že pravidelné využití fototerapie pomáhá udržet dobré pracovní tempo po celý rok. Zaměstnanci i zaměstnavatelé již přicházejí na to, že vybavení kanceláří plnospektrálním osvětlením se prostě vyplatí.

Pracující na směny si dokáží využitím plnospektrálního simulátoru slunce nastavit vnitřní tělesné hodiny tak, aby pro ně časné vstávání nebo práce v noci nebyla problémem. Známá je také aplikace fototerapie pro minimalizaci únavy způsobené přesunem do jiného časového pásma (Jet Lag).

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.