Jak připravit ořechová mléka?
Ořechová mléka jsou poslední dobou velkým hitem, nejen pro svoje mnohostranné využití, ale také pro skvělou chuť a snadnou přípravu.
Ořechová mléka jsou velmi snadná na přípravu. Stačí mít pouze stolní mixér, kuchařské plátýnko, ořechy a případně sladidlo. Mléko můžeme dělat z vlašských ořechů, mandlí, lískových ořechů, ale i z jakýchkoliv jiných. Rozdíl pak je pouze v délce namáčení a chuti.
Co potřebujeme?
100g ořechů
1 litr vody
sladidlo (agávový, javorový, datlový nebo jiný sirup)
případně sladké koření jako skořici, vanilku atp.
Postup:
- Ořechy vždy předem na několik hodin namočíme, aby krásně změkly.
- Ořechy následně slijeme a vložíme do stolního mixéru. Zalijeme vodou.
- Mixujeme do doby, kdy bude tekutina bílá a skoro hladká.
- Části ořechů vždy v tekutině zůstanou, proto následně přeceďte přes plátýnko a uchovávejte ve skleněné nádobě.
- Na závěr můžete dosladit sladkým sirupem, případně okořenit. Samotné má méně výraznou chuť, ale do kávy, na pečení a jako náhražka kravského mléka krásně postačí.
Ořechové mléko vydrží v lednici přibližně 3 dny. Z naší zkušenosti ale víme, že 3 dny vydržet nemůže, protože je tak vynikající, že je většinou hned pryč.
Zbylou drť pak můžeme přidat do buchet, cookies nebo sušenek.
TIP: S mixérem Juicy Retreats JR Touch 2 je výroba ořechového mléka naprostá hračka. Je to nejvýkonnější mixér na trhu a navíc disponuje přednastavenou volbou pro ořechová mléka. Stačí tedy zmáčknout jen jedno tlačítko a mixér vše již udělá za vás. Navíc díky jeho ostrým patentovaným nožům dokáže ořechy rozmělnit na mikročástice a zbylá drť je minimální.