» Kategorie

Využijte jarní síly medvědího česneku

Medvědí česnek je oblíbenou bylinou sbíranou časně z jara. Je oblíbený nejen pro svoji chuť, ale i pro léčivé vlastnosti.

Jaro je ideální čas na sběr medvědího česneku. Najdete ho především ve vlhčích, lužních lesích ve stinných částech. Medvědí česnek tvoří porosty, ojediněle roste samostatně. Má list podobný konvalince, tak pozor na to! Ovšem po utržení jej snadno poznáte po česnekové vůni. Je dobré jej sbírat časně z jara. Jakmile jde do květu, již ztrácí sílu i chuť. Jak ale česnek zpracovat, aby vám vydržel dlouho? Je několik možností.

 

1/Listy můžete umýt, osušit a uchovat v mrazáku, například v krabičce, ze které můžete postupně ubírat, nebo v sáčcích po menším množství. Vydrží tam poměrně dlouho, ale samozřejmě čím dříve spotřebujeme, tím lépe.

 

2/Můžete si jej také uchovat ve formě špenátu, kdy listy buď spaříte vodou, nebo rychle podusíte na másle. Takto upravený můžete buď ihned zkonzumovat, nebo opět vložit do mrazáku a následně jen ohřát a použít jako špenát.

 

3/Medvědí česnek je možné také usušit a uchovat jako dochucovadlo do polévek, omáček a podobně.

 

4/Asi nejlepší způsob uchování je však pesto. Základní příprava je snadná a česnek takto vydrží dlouho a lze odebírat postupně. Stačí čerstvé listy umixovat s kvalitním /olivovým, panenským slunečnicovým aj./ olejem, přidat trochu soli a zakápnout pár kapkami citronové šťávy. Do základního receptu se pak často přidávají různé druhy oříšků a také italské tvrdé sýry. Některé stolní a tyčové mixéry však na listy nestačí a můžete je snadno zavařit. Na ořechy i listy existují kvalitní stolní mixéry, tzv. blendery, které si snadno poradí nejen s ořechy, ze kterých klidně udělají hladké máslo, ale rozsekají například i led, nebo mák. Bývají často dražší, ale jejich motor vydrží i velkou zátěž, takže je možné zpracovávat i větší množství hůře rozmixovatelných surovin.

 

5/Medvědí česnek můžete také přidat do zeleninové šťávy nebo smoothie.

 

Medvědí česnek je oblíbený i pro svou prospěšnost zdraví. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminy A, B1 a B2 a také obsahuje množství železa. Důležitá je také silice – allicin, který se používá hlavně při nachlazení, chřipce, angíně a dýchacích potížích. Medvědí česnek se ale doporučuje i při trávácích potížích a pomáhá proti střevním parazitům.

 

 

 

 

 

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.