» Kategorie

Účinky celospektrálního světla na lidský organismus

Jak působí nedostatek světla na člověka? Jak ovlivňuje kazivost zubů nebo hladinu cholesterolu? Jakou roli hrají v našem životě barvy?

Účinky celospektrálního světla na člověka

Dr. John Ott dělal v roce 1973 výzkum v jedné škole na Floridě. Do dvou učeben, které neměly okna instaloval plnospektrální zářivky a do dalších dvou učeben bez oken klasické bílé zářivky. Do učeben pak byly instalovány fotoaparáty se sekvenčním focením, o kterých nevěděli ani studenti, ani učitelé. Výsledek byl pozoruhodný. U studentů z učeben osvětlených běžnými zářivkami byla zpozorována hyperaktivita, únava, podrážděnost i nepozornost. U studentů z tříd s plnospektrálním osvětlením byly naopak zjištěny známky zlepšeného chování i výkonu, ale také studijních výsledků a to už po jednom měsíci.

Další vedlejší zjištění studie byly pokles kazivosti zubů o 1/3! Některé studie také ukazují, že kazivost zubů u dětí je zvýšena ve školním období (kdy jsou děti uzavřeny v budovách škol) a naopak v létě byl zaznamenán pokles.

 

Plnospektrální světlo, slepice a cholesterol

V dnešní době začaly některé drůbežárny používat plnospektrální osvětlení při chovu kuřat. Už nyní se objevují první signály, že toto osvětlení má na ně blahodárný vliv! Kuřata žijí až dvakrát déle, než běžná kuřata žijící pod umělým osvětlením (nemluvě o těch, která žijí po tmě), jsou klidnější a navíc snášejí více vajec. Porozuhodnou skutečností také je, že jejich vejce obsahují o 25% méně cholesterolu!

Otázka k zamyšlení je: kdybychom trávili více času na slunci a nebyli neustále zavření v kanceláři, mohlo by to mít vliv na naše zdraví? Na slepice to evidentně vliv mělo. Navíc je nejvíce úmrtí způsobeno srdečními chorobami, pro které je cholesterol jako voda na mlýn.

I podle dalších pokusů pak bylo zpozorováno, že lidé jsou citliví ke světlu a také, že se na jejich chování i psychice projevuje nedostatek některých barev barevného spektra, jako například červený a modrofialový konec spektra, který klasické zářivky postrádají. Na základě výzkumů v oblasti plnospektrálního osvětlení již začínají být plnospektrální zářivky instalovány i do nemocničních zařízení, škol či běžných kanceláří.

Výtah z knihy Světlo lék budoucnosti - Jacob Liberman

 

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.