» Kategorie

Vliv zelených potravin na trávení

Zelené potraviny a jejich působní na trávení a spalování a jejich vliv na chod metabolismu.

Jak je již všeobecně známo, zelené potraviny se díky obsahu chlorofylu, enzymů a dalších látek vyznačují příznivými účinky na zdraví celé trávicí soustavy.

 

Mladá pšenice

Mladá pšenice ( zelená pšenice ) je v tomto směru opravdu mimořádná: působí příznivě při zácpě i průjmu, zánětlivých onemocněních, vředových chorobách, špatném dechu, problémech zubů a dásní a mnoha dalších potížích. Právě pšenici bývají ze všech zelených potravin přičítány nejrozsáhlejší příznivé účinky na celý gastrointestinální trakt a zároveň lze říci, že takto blahodárně působí na větší procento uživatelů, než je to třeba v případě mladého ječměne a dalších potravin. Velmi nadějné jsou také účinky pšeničných výhonků při ulcerativní kolitidě. Toto velmi obtížně léčitelné zánětlivé onemocnění střeva se projevuje bolestmi a otoky břicha a hlenem a krví ve stolici. Tyto informace jsou potvrzeny různými výzkumy.

 

Mladý ječmen

Mladý ječmen ( zelený ječmen ) je zase velmi účinný při léčbě zácpy . Vláknina, chlorofyl a další obsažené látky totiž podporují peristaltiku střev a navíc pomáhají neutralizovat toxiny v tlustém střevě. Důležitou roli hraje i vysoký obsah draslíku. Narozdíl od projímadel ovšem nemá mladý ječmen nepříznivé vedlejší účinky a není návykový. Zajímavá je také další věc: ačkoliv je tolik účinný u osob trpících zácpou, nelze říci, že by u lidí s chronickým průjmem jejich problémy zhoršoval – naopak výrazně pomáhá i jim. Podporuje totiž přirozené funkce trávicího systému, který si pak sám reguluje i rychlost vyprazdňování.

 

Chlorela

Stejně jako u všech zelených potravin platí, že i chlorela působí příznivě na celý trávicí systém – od chvíle, kdy vstoupí do naší ústní dutiny, až do doby, kdy její nestrávené zbytky opouštějí tělo stolicí. Přestou jsou ale její účinky v mnohém specifické.

Mechanismů, kterými chlorela zlepšuje zdraví trávicí soustavy, je hned několik: V první řadě obsahuje značné množství enzymů, které napomáhají trávení a vstřebávání živin. Chlorofyl nejen odstraňuje nepříjemné pachy (špatný dech se například zmírňuje již po několika dnech užívání chlorely), ale zároveň chrání a regeneruje buňky sliznice. Nestravitelná vláknina buněčných stěn zmírňuje zácpu a zlepšuje peristaltiku.

Chlorela je také výrazně alkalická. Pomáhá tedy redukovat škodlivé překyselení, které je jednou z příčin vzniku například zubního kazu či zánětlivých procesů. A v neposlení řadě výrazně podporuje množení užitečných střevní bakterií, které jsou nejen nutné pro správný průběh trávicího procesu, ale zároveň potlačují množení bakterií škodlivých. Díky tomu chlorela pomáhá nejen zlepšit trávení a využití živin u zdravých osob, ale navíc příznivě působí i u řady zdravotních potíží.

Studie například naznačují, že užívání chlorely může hrát významnou roli v prevenci žaludečních vředů – zejména díky tomu, že působí příznivě nejen na trávicí trakt, ale i na nervový systém a imunitu (na vzniku této nemoci se totiž podílí nejen stres, ale i infekce virem Heliobacter pylori). Velmi slibné jsou výzkumy působení chlorely při ulcerativní kolitidě což je velmi obtížně léčitelný zánet střevní sliznice, který se projevuje bolestmi břicha, průjmem a krví a hlenem ve stolici. Často oceňovaným přínosem chlorely je působení proti zácpě. Ta je totiž vzhledem k nezdravé stravě a nedostatku pohybu v naší civilizaci velmi častým problémem. Chlorela přitom pomáhá normalizovat nízkou aktivitu střeva třemi způsoby: dodáním vlákniny, podporou množení probiotických bakterií a obsahem CGF, který působí proti zánětům a poškození střevní sliznice.

 

Kompletní nabídka zelených potravin

Jak působí zelené potraviny při hubnutí?

Kdy je vhodné užívat zelený ječmen?

Věčný spor u zelených potravin: odšťavňovat nebo sušit?

Článek o zelených potravinách a jejich vlivu na prevenci rakoviny

Líbí se Vám tento článek? Dejte nám Like :)

Zdraví online je ověřeno zákazníky
Náš internetový obchod získal certifikaci Heuréka - Ověřeno zákazníky. Přečtěte si recenze zákazníků.

Podporované platební metody:
Platební brána Comgate

Navštivte také další námi provozované e-shopy:
boardmania.cz   cyklomania.cz   dreamsport.cz  

Copyright © 2005 - 2024, ZdravíOnline.cz, Internetový obchod & webdesign Datapro.cz

Zeptat se prodavače

Odesíláte e-mail na adresu: info@zdravionline.cz

Jméno: *
Příjmení: *
Váš e-mail: *
Kopii na Váš email?
Předmět dotazu: *
Dotaz: *

Položky označené * je nutné vyplnit.

Doporučit produkt

Vaše jméno: *
E-mail příjemce: *
Předmět e-mailu:
Začátek e-mailu:
Vaše poznámka:

Položky označené * je nutné vyplnit.